Dolar 35,9677
Euro 37,1790
Altın 3.307,49
BİST 9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
6°C
Hafif Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 6°C
Sal 8°C
Çar 8°C
Reklam

Deprem uzmanından ‘7’ uyarısı

Son dönemlerde Ege’de meydana gelen depremler herkesi korkuturken bir açıklamada Prof.Dr Süleyman Pampal’dan geldi. Bölgedeki sarsıntıları değerlendiren Pampal, aktif faylara dikkat çekerek Antalya, Muğla, Aydın, İzmir ve Çanakkale’yi uyardı.

Deprem uzmanından ‘7’ uyarısı
8 Şubat 2025 15:30

Ege Denizi’nde günlerdir süren deprem fırtınası, endişelere yol açtı. Olağan dışı sismik hareketliliğin büyük bir depreme veya tsunamiye yol açıp açmayacağı tartışılırken Prof.Dr Süleyman Pampal konuştu.

EkolTV’de yer alan habere göre Ege’de peş peşe meydana gelen sarsıntılarla ilgili konuşan Süleyman Pampal “Bu depremler volkanik kökenli. Santorini tarihsel dönemde çok sayıda volkan püskürmesiyle bu olayları yaşamış. Biz bunlara haberci deprem diyoruz. Lavlar yeryüzüne yaklaştıkça sığlaşıyor. Bunlar haftalar aylar hatta yıllar sürebilir. 2011 ve 2012 yılları arasında sürmüş bu durum. Santorini’de bir patlama olmadı. Bu sefer patlayabilir. Bu durum Santorini çevresini etkiler bize de az çok etkisi olabilir.

Bölgenin bu depremlerden bağımsız olarak yakın güneyinde yer alan Helen yayı üzerindeki Afrika levhasıyla anadolunun sınırında, diğer kuzeydeki Batı Anadolu’da Gediz ve Büyük Menderes Grabenleri’nin deniz tarafında aktif faylar var. Bu faylar kırılabilir, o zaman da 7 hatta Helen yayı üzerinde 8 hatta 8.5’e kadar depremler olabilir. Bu depremler olursa tsunami etkisi olur. Güneybatı Anadolu’da Antalya, Muğla, Aydın İzmir ve yukarı Çanakkale’ye doğru bir miktar hasarlar oluşabilir. O bakımdan tsunami etkisinin dikkate alınması ve halkın billinçlendirmesinde fayda var. Çünkü tsunami depremden sonra başlar. Bu sırada kaçmak için zaman vardır” şeklinde konuştu.

Uzmanların sık sık deprem riski olduğuna dikkat çektiği Silivri’de denizin 150 metre kadar çekilmesi ve kabarcıklar oluşması akıllara ‘deprem olabilir mi?’ sorusunu getirdi. Pampal “Bu çekilmeler deprem ile ilgili değil. Bu olaylar genellikle gel gitlerle alakalı. Yani atmosferik olaylarla medcezir dediğimiz konularla ilgili olabilir: Bunu sıklıkla görürüz ‘deniz çekildi deprem mi geliyor?’. Denizin çekilmesi gel git olaylarıyla ilgilidir. Depremle ilgili olması için depremin olmuş olması lazım. O zaman da hafif bir çekilme olur, tsunami dediğimiz dev dalgalar kıyıya doğru hareket eder. Ama depremden sonra ortaya çıkan bir durumdur sonra değil” dedi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.