Dolar 35,9694
Euro 37,3938
Altın 3.305,08
BİST 9.842,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Karla Karışık Yağmurlu
İstanbul
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cum 6°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 7°C
Reklam

Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

Son günlerde Ege Denizi’nde artan sismik aktiviteler ve Santorini Adası’ndaki volkanik hareketlilik, bölgemizde olası volkanik patlamalarının etkileri konusunda farkındalığın artırılmasını gerekli kılıyor.

Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?
6 Şubat 2025 21:05

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Doktor Hatice Anıktar; fazla deneyim sahibi olmadığımız volkan patlamaları konusunda toplum sağlığını korumak adına alınabilecek önlemlere ilişkin bilgiler paylaştı.

Volkan patlamaları oluştukları bölgede yol açtıkları hasarın yanı sıra çevre bölgelere de hava ve su yoluyla ulaşabilen çeşitli zararlar verebildiğine dikakti çeken Uzm. Dr. Anıktar, Volkanik küllerin solunması, ciddi ani nefes darlığı ile seyreden solunumsal alerjik reaksiyonları (bronkospazm, vb.) oluşturabildiğini, kül partikülleri gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe neden olduğunu söyledi.

Kül partikülleri ciltle temas ettiğinde zarar verebildiğini, kül yağışları, suyun kirlenmesine ya da su tesisatlarının tıkanıp hasar görmesine neden olabildiğine de dikkati çeken Uzm. Dr. Hatice Anıktar, alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:

İç Mekânlarda Kalın: Kül yağışı riski varsa önemli ihtiyaçlarınızı öncesinde tedarik edin. Yağış başladıktan sonra mümkünse evde kalın ve kapı ile pencereleri kapalı tutun. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın ve temastan kaçının. Havalandırma ve klima sistemlerini mümkünse kapatın.

Havanın Nemlendirilmesi: Evin içinde bir miktar nem sağlamak (örneğin, nemlendirici kullanmak veya su dolu kaplar koymak) havadaki kül partiküllerini azaltabilir.

Koruyucu Ekipman Kullanın: Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, partikül filtreli maskeler ve koruyucu gözlükler kullanın.

Su Kaynaklarını Koruyun: Yağmur suyu topluyorsanız, kül yağışı öncesinde su depolarınızın girişlerini kapatın. İçme suyu olarak, en az bir hafta yetecek miktarda suyu (kişi başına günde 3-4 litre) önceden depolayın.

Araç Kullanımına Dikkat Edin: Kül birikintileri yolları kayganlaştırabilir ve görüş mesafesini azaltabilir. Mecbur kalmadıkça araç kullanmaktan kaçının.

Gıda Güvenliği: Bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze ve meyveleri tüketmeden önce temiz suyla iyice yıkayın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.