Dolar 34,5660
Euro 36,2123
Altın 2.987,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!

Boyun ağrısı ve migren arasında bir bağlantı olduğunu belirten uzmanlar, bu iki durumun birbirini etkileyebileceğini söylüyor.

Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!
31 Ekim 2024 14:04
117

Boyun kaslarının veya boyundaki sinirlerin gerilmesi ya da sıkışması sonucu ağrı oluştuğunu bu ağrının da migreni tetikleyebileceğine dikkat çeken Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, “Duruş bozuklukları ve stres gibi boyunda ağrıya neden olabilen durumların migreni tetiklemesi, yayılmasına neden olması veya şiddetlendirmesi mümkün.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, boyun ağrısı ve migren arasındaki ilişkiye değindi ve birbirlerini nasıl tetiklediklerini açıkladı.

Boyun ağrısı ile migren arasında karmaşık bir ilişki var

Boyun ağrısı ve migren arasındaki ilişkinin karmaşık olabileceğini dile getiren Op. Dr. Kemal Paksoy, “Bu iki durum birbirini çeşitli şekillerde tetikleyebilir ve etkileyebilir.” dedi.

Boyundaki sinir kökleri veya sinirlerin, gerilme veya sıkışma sonucu irritasyona uğrayabileceğini söyleyen Op. Dr. Kemal Paksoy, “Bu durum, başın arkasındaki veya yanındaki ağrıya yol açarak migreni tetikleyebilir. Boyundaki kasların aşırı gerilmesi veya spazmı, baş ağrısına neden olabilir. Bu tür bir ağrı, başa yayılan ağrıyı tetikleyerek migren benzeri belirtileri artırabilir.” şeklinde konuştu.

Duruş bozuklukları migren ağrısını şiddetlendirebiliyor 

Bilgisayar başında uzun süre oturmak gibi uzun süreli kötü duruş alışkanlıklarının boyun ağrısına ve kas gerginliğine yol açabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Kemal Paksoy, “Bu durum, migren ataklarını tetikleyebilir. Boyundaki kaslar ve damarlar üzerindeki baskı, beyne giden kan akışını etkileyebilir. Bu durum, migrenin tetiklenmesine veya şiddetinin artmasına neden olabilir.” dedi.

Duruş bozukluklarının kas gerginliği, omurga dengesizliği ve kas zayıflığı gibi sorunlara neden olabileceğini ve boyun kaslarında ağrı ortaya çıkması veya var olan ağrının kötüleşmesiyle sonuçlanabileceğini ifade eden Op. Dr. Kemal Paksoy, kas gerginliği ve sinir sıkışmalarının migreni tetiklemesi, yayılmasına neden olması veya şiddetlendirmesinin mümkün olduğunu aktardı.

Stres, kasları gerginleştirdiğinden migreni de tetikliyor!

Stres ve anksiyetenin, hem boyun ağrısını hem de migreni tetikleyebileceğinin de altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Stres, boyun kaslarının gerginleşmesine ve spazmına neden olabilir. Stres altındaki kişiler, kaslarını farkında olmadan sıkarlar, bu da boyun ağrısına ve sertliğine yol açabilir. Stres, kötü duruş alışkanlıklarını da artırabilir. Özellikle stresli durumlarda veya endişe anlarında insanlar sıklıkla omuzlarını yukarı kaldırır veya başlarını öne eğer, bu da boyun ağrısına neden olabilir. Uzun süreli stres, kaslarda sürekli gerilime yol açabilir. Bu da boyun ağrısını kronikleştirebilir ve tedavi edilmezse ağrının sürekli hale gelmesine neden olabilir.

Stres, gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir ve bu tür baş ağrıları migreni tetikleyebilir. Gerilim baş ağrıları, migreni daha da kötüleştirebilir. Kişilerin ağrı eşiğini düşürebilir, bu da migren ataklarını daha sık ve şiddetli hale getirebilir. Stres, hormon düzeylerinde değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler, migren ataklarının sıklığını ve şiddetini etkileyebilir.”

Stres yönetimi, fiziksel aktivite ve duruş düzenlemeleri önemli… 

Boyun ağrısı kaynaklı migren ağrılarını önlemek için stres yönetiminin yapılması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Kemal Paksoy, “Gevşeme tekniklerinin yanında, fiziksel aktiviteye de önem verilmesi gerekir.” dedi.

Boyun ağrısı ve neden olduğu migreni önlemek için duruş düzenlemeleri de yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bilgisayar, masa ve sandalye gibi çalışma alanlarının ergonomik olarak düzenlenmesi, kötü duruşun önlenmesine yardımcı olabilir. Bilgisayar ekranının göz hizasında olması ve sandalyenin sırt desteği olması önemlidir. Boyun ve sırt kaslarını güçlendiren ve esneten egzersizler yapmak, duruşu iyileştirebilir ve ağrıyı azaltabilir. Günlük yaşamda doğru duruş alışkanlıklarının benimsenmesi ve kötü duruş alışkanlıklarının düzeltilmesi, boyun ağrısını ve migreni önleyebilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.