Dolar 34,4954
Euro 36,2629
Altın 2.962,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Olası İsrail-İran savaşı Orta Doğu’daki dengeleri nasıl etkiler?

İsrail ve İran arasındaki gerilimin dozu her geçen gün daha da artıyor. İran’ın İsrail’e düzenlemiş olduğu füze saldırısının ardından gözler İsrail’in vereceği misillemeye çevrilmiş durumda. İsrail’in vereceği yanıtın sertliği iki ülkeyi tam teşekküllü bir savaşın içine itebilir. Bu iki ülkenin olası savaşının Orta Doğu’da nasıl bir etki yaratacağı sorusunu Dış Politika Uzmanı Prof.Dr. İsmail Şahin Herkes Duysun için analiz etti.

Olası İsrail-İran savaşı Orta Doğu’daki dengeleri nasıl etkiler?
12 Ekim 2024 12:14
127

Melih KAYACI / HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) – İsrail’in İran ile savaşması halinde karşısında birden çok cephe bulabileceğini ifade eden Prof.Dr. İsmail Şahin, ” İsrail’in İran’a yönelik olası bir saldırısı, Orta Doğu’daki dengeleri derinden sarsacak karmaşık sonuçlara yol açabilir. Bu tür bir senaryo, bölgedeki mevcut çatışmaların ve gerilimlerin yoğunlaşmasını ve yayılmasını beraberinde getirerek birçok ülke, aktör ve uluslararası gücün devreye girebileceği geniş çaplı jeopolitik bir krize neden olabilir.

Öncelikle İsrail’in İran’a yönelik bir saldırısı, İran’ın güçlü bir askeri karşılık vermesine neden olabilir. İran, uzun menzilli füzeleri ve bölgedeki vekil güçleri aracılığıyla İsrail’e misilleme yapabilir. Bu durumda, İsrail geniş çaplı bir cephe savaşıyla karşı karşıya kalabilir ve çatışmalar sadece İsrail-İran ekseniyle sınırlı kalmaz. Zira, İran’ın Suriye, Irak, Yemen, Lübnan gibi ülkelerde vekil güçlere ve askeri varlığa sahip olmadığını çok iyi biliniyor. Bu yüzden İran’ın çatışmayı bölgesel bir savaşa dönüştürebilme potansiyeli söz konusudur.” dedi.

“ABD, ORTA DOĞU’DA İRAN KARŞITI CEPHE OLUŞTURMAK İÇİN ARAPLARA BASKI YAPABİLİR”

İsrail ve İran arasında çıkacak olası bir savaş halinde Arap ülkelerinin alacağı tavırın önemine vurgu yapan İsmail Şahin, “Arap ülkelerine gelince, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve diğer Körfez Arap ülkeleri, İran’ın bölgesel güçlenmesinden endişe duyan ülkeler olarak İsrail’in yanında yer almayı düşünebilirler. Son yıllarda bu ülkeler ile İsrail arasında diplomatik ve güvenlik alanlarında önemli mesafeler kat edildiğini gördük. Ayrıca bu konuda ABD’nin bu ülkelere baskı yapması da çok muhtemeldir. ABD, Orta Doğu’da İran’a karşı ortak bir cephe oluşturulması için yoğun bir çaba harcayacaktır. Fakat bu ülkelerin doğrudan bir savaşa katılma konusunda temkinli, ihtiyatlı ve tereddütlü davranma olasılıkları daha yüksektir. Nihayetinde bu ülkeler için İsrail’le ortak bir cephede İran’a karşı savaşmak kolay kabul edilebilecek bir tercih değildir.” dedi.

“İRAN REJİMİNİN ÇÖKMESİ RUSYA’NIN BÖLGEDE ZAYIFLAMASINA SEBEP OLABİLİR”

Rusya’nın olası İran-İsrail savaşına vereceği tepki hakkında yorumda bulunda Prof.Dr. İsmail Şahin, “Rusya’ya gelince, İran, Rusya’nın Orta Doğu’daki en önemli müttefiklerinden biridir. İran rejiminin çökmesi, Rusya’nın bölgedeki nüfuzunun zayıflamasına neden olabilir. Bu durum, Orta Doğu’da bir güç boşluğu yaratabilir. O zaman Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan veya İsrail gibi ülkeler bu boşluğu doldurmaya çalışabilir. Böyle bir senaryoda Rusya, Orta Doğu’daki stratejik etkisini kaybedebilir veya zayıflayabilir.” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.