Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 14°C
Reklam

Özcan Kayalı, Hükümete seslendi:“Türk çiftçisine mutlaka  sahip çıkın”

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kayalı yaptığı yazılı açıklama ile hükümetin Türk çiftçisine sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Özcan Kayalı, Hükümete seslendi:“Türk çiftçisine mutlaka  sahip çıkın”
22 Ağustos 2024 09:51
108

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Kayalı’nın açıklaması şöyle;

“Tarımda son yılların en kötü sezonu yaşanıyor.Küresel ısınma ve kuraklık, yüksek girdi maliyetleri tarımsal üretimi olumsuz etkilerken çiftçinin ürünü para etmiyor.

Buğday ancak maliyeti oranında fiyat bulurken, ayçiçeği borsa fiyatları ile zarar etmektedir.

Et ve süt piyasası da gergin bir dönemden geçiyor. Tarihte görülmemiş şekilde süt fiyatları 1 TL. geri çekildi. Et piyasalarında da durum farksız, en düşük kıyma fiyatı 600TL. iken, canlı sığır kesim fiyatları tepetaklak geriye geldi. Yaş sebze, meyve ve kavun, karpuz fiyatları düzgün bir hal yasası olmaması sebebi ile yerle bir.

Çeltik maliyetleri Kg.başına yaklaşık 28TL.civarı, elektrik fiyatlarının yükselmesi ve diğer masraf kalemlerinin artması ile maliyetler yükselmiştir. Çeltik üreticisini küstürmeyecek fiyat belirleyip T.M.O.’nun alım yapması gerekmektedir.

Tarım, Maliye, Ticaret Bakanları Strateji ve Bütçe Başkanı, Merkez Bankası Başkanı ilgili Bakanların yardımcılarının yaptığı toplantı sonunda yapılan açıklamada ülkemizde tarımsal ürünlerde arz ve talep dengesinin sağlanmasına hem üreticilerimizin hem de tüm vatandaşlarımızın menfaatlerinin korunmasına yönelik dış ticaret tedbirleri dahil olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin uygulanmasına devam edileceği vurgulanmıştır. Çiftçi ucuza satarken tüketici pahalı tüketiyor.

Yetkililerimiz dış ticaret tedbiri yerine üreticiye destek versin.Yeni Hal yasası, ayçiçeğine kuraklık desteği, çeltik pirim desteği, yem hammaddesi temini, çiftçinin kullandığı mazotta ve elektrikte indirim yapılması gibi önlemlerle üretimin sürdürülebilir kılınması gerekmektedir.Pandemi gıdanın ne kadarönemli olduğunu göstermiştir. Yabancı çiftçiye değil Türk çiftçisine kolaylık sağlanmalıdır. Çok geç olmadan üreticiye sahip çıkın!”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.