Dolar 34,2679
Euro 37,2630
Altın 3.072,67
BİST 9.006,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 15°C

Sıcak havalarda klima tehlikesine dikkat!

Yaz aylarının kavurucu sıcakları, insanların serinleme ihtiyacını artırırken, klima kullanımı da bu dönemde zirve yapıyor. Klima kullanımıyla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunları, kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri haline geliyor.

Sıcak havalarda klima tehlikesine dikkat!
16 Temmuz 2024 18:08
160

Yaz aylarında baş gösteren kavurucu sıcaklarla birlikte vatandaşların serinleme ihtiyacını karşılayan klimalar, aynı zamanda sağlık problemlerine de yol açıyor.

Konu hakkında Herkes Duysun’a açıklamalarda bulunan Dr. Alper Özkutlu, “Klimaların yanlış kullanımı sonucunda klima çarpması gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Klimayı olması gerekenden daha düşük ısıda çalıştırmak yanlış kullanımlardan birisidir.” dedi.

Klima ile fazla soğutulmuş odada kalındığında, vücudun ısı değişikliklerine uyum sağlayabilmek için ekstra bir çaba sarf etmek durumunda kaldığını kaydeden Özkutlu, “Bu durumun sonucu baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve vücut ısısında dengesizlikler ortaya çıkabilir. Klimalı odanın ortalama neminin %50 civarında olması gerekir. Klima kullanımına bağlı nem seviyesi düştüğünde ortamın kuruması, gözlerde ve üst solunum yollarında tahrişe neden olabilir. Nem seviyesinin bozulması, vücutta sıvı açığına yol açar. Buna bağlı olarak gözlerde ve ağızda kuruluk, susuzluk hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Klimadan gelen havanın doğrudan vücuda yönlendirilmemesi gerekir. Klima karşısında uzun süre durulması şiddetli kas ağrılarına ve halk arasında ‘yel girmesi’ diye tabir edilen, bel ve boyun tutulmalarına neden olabilir.” şeklinde konuştu

Özkutlu ayrıca, “Klima filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekir. Aksi halde klima ciddi akciğer enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir.” dedi.

Klima çarpmalarına karşı alınabilecek önlemleri de sıralayan Özkutlu, “Ortam sıcaklığını çok düşürmeden çalıştırmak, iki saatte bir odayı havalandırmak, bol sıvı tüketmek, ateş yükselmesi durumunda ateş düşürücü içmek gerekir. Klima çarpması belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile çok karıştığı için şikayetlerin uzaması durumunda doktora başvurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.