Prof. Dr. Piştav Akmeşe, “CP’li çocukların gelişiminde ailenin tam desteği çok önemli”
Kongrenin sekretaryasını yürüten Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Cerebral Palsy’nin teşhis ve tedavisinde ailenin önemine değindi. Prof. Dr. Akmeşe, “CP’li çocuklar konu olduğunda aile merkezde durur.
Ege Üniversitesi(EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin sekreterliğini yaptığı “Prof. Dr. Hıfzı Özcan 9. Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy(CP) ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi”, “Değişen zaman gelişen iş birlikleri” temasıyla düzenlendi. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından Prof. Dr. Hıfzı Özcan anısına düzenlenen ve çevrimiçi gerçekleştirilen kongrede 8’i yurt dışından 74 konuşmacı güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, Kongre Başkanı ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Semih Ayta, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Baki Umut Tuğay kongre öncesi basın toplantısı düzenleyerek kongrenin önemini ve amacını paylaştı.
Kongrenin sekretaryasını yürüten Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Cerebral Palsy’nin teşhis ve tedavisinde ailenin önemine değindi. Prof. Dr. Akmeşe, “CP’li çocuklar konu olduğunda aile merkezde durur. Biz de uzmanlar olarak ailenin etrafında konumlanarak, süreci aile ile el ele yönetip çocuğun önce gelişime sonra, okula ve istihdama geçişinde katkıda bulunuruz. Sağlıklı bir çocuğun ilk 3 yaşı ve okul öncesi döneminin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. CP’li bir çocuk söz konusu olduğunda ise bu önem katbekat artar. CP’li çocukların gelişiminde tüm aile fertlerinin oyunlara dâhil olduğu bir süreç elzemdir. Çocuk ne kadar mutluysa öğrenmesi de bir o kadar kolay olabilir, tüm yaşam süreçleri konforlu bir şekilde idame ettirilebilir. İşte o zaman çocuklar eğitime ve yaşama daha rahat adapte olabilirler. Aile üyelerinin tamamının bu süreçte desteği çok kıymetlidir. Fakat önemsediğimiz bir diğer konu ise tedaviye akran ve kardeşlerin dahil edilmesidir. Okul öncesi dönemini ne kadar bilinçli geçirirlerse gelecek o kadar güzel olacaktır” dedi.
“Türkiye’de binde 4,4 oranında bebek CP tanısı alıyor”
Kongre Başkanı Doç. Dr. Semih Ayta, CP’li çocukların beyin gelişimine ve nörolojik faktörlere dikkat çekerek “Cerebral Palsy; gelişmekte olan beynin doğum öncesi, doğum sırası veya sonrasında bir takım nedenlerle etkilenmesiyle ortaya çıkan kalıcı ama ilerleyici olmayan bir engellilik durumudur. Esas olarak duruş ve hareket bozuklukları ön planda olmakla birlikte işitme, görme, zihinsel ve ortopedik sorunların eşlik edebildiği bir durumdur. Bu çerçeveden baktığımız zaman Cerebral Palsy’nin tanı ve tedavisinde farklı tıp alanlarda faaliyet gösteren uzmanların ve hekimlerin birlikte çalışması gerekmektedir. Türkiye’de canlı doğan binde 4,4 oranında bebek CP tanısı alıyor. Bu da bir yılda 6 bin bebeğin tanı aldığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran “Cerebral Palsy’nin teşhis ve tedavisi için branşların işbirliği içerisinde çalışması gerekliliğini önemle vurgulamak isterim. CP’li çocukların ilk tedavilerini çocuk doktorları, fizyoterapistler yapıyorlar fakat pediatrik ortopedi ancak ortopedik sıkıntılarda devreye giriyor. Biz de çocuk ortopedistleri olarak en erken dönemde bu çocukları takibe ve tedaviye almaya çalışıyoruz. Biz akademik kurul üyeleri olarak bilimsel çalışmaları her detayına kadar kamuoyuyla paylaşmayı önemsiyoruz” dedi.
“Fizyoterapi çok önemli bir yer tutuyor”
Fizyoterapinin CP tedavisindeki yerini ve önemini vurgulayan Prof. Dr. Baki Umut Tuğay, “Komplikasyonlarla doğan bebeklerde erken müdahale programı son derece önemli. Aileler sağlıklı çocukların gelişim süreçlerinin dışında, daha geriden gelen bir seyir var ise mutlaka bir çocuk nöroloğuna başvurmalı. Tanı konduktan sonraki süreçte ise tedavi adımlarının dikkat ve kararlıkla sürdürülmesi gerekir. Bir ömür boyu bu yorucu sürecin içinde olan ailelerin tedavinin sağlıklı ilerleyebilmesi için bakım verenin de psikolojik olarak desteklenmesi çok önemli. Cerebral Palsy’li çocuk ve aileler açısından baktığımız zaman tedavi hizmetlerinde, ekipmanlarda ve eğitimde alabildikleri hizmetlere ulaşmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Hekimlerimiz çok yetkin fakat hastanelerimizde, özellikle CP tedavisi için edinilmesi gereken materyaller yetersiz kalabiliyor. Biz beyaz önlükleri giyip hasta bakmıyoruz. Tedavi sürecinde çocuklarla oynamamız gerekiyor. Aileler bu konuda zorlanıyor. Dolayısıyla bizler de en iyi hizmeti vermeye çalışırken işin tüm bu boyutlarıyla ailelerle bu sorunları maalesef birlikte yaşıyoruz.” dedi.
“CP’li bireylerin topluma dahil olması için çalışıyoruz”
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı hakkında bilgi veren Vakıf Genel Direktörü Nigar Evgin, “Vakfımız 1972 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan tarafından kuruldu. Üniversitede öğretim görevlisi iken ailelerle karşılaşan Özcan, engelli bireylerin ve ailelerinin yararını gözeten bir dernek kurarak faaliyetlere başladı. Tamamen gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirilen çalışmalar yürüten dernek 1989 yılında vakıflaştı. Ana hedef kitlemiz olan Cerebral Palsy’li çocukların ve gençlerin toplum hayatına dâhil olması için hep birlikte çalışıyoruz. Kampüsümüzde CP’li bireylerin doğum anından itibaren ileri yaşlara kadar ihtiyaç duydukları her türlü rehabilitasyonun eğitim ve terapi hizmetini bütüncül bir yaklaşımla sunabiliyoruz” dedi.
Doç. Dr. Semih Ayta başkanlığında gerçekleşen kongrede Cerebral Palsy ve gelişimsel bozukluklarla ilgili geniş kapsamlı ve güncel bilgileri içeren bölümlerin yanı sıra çocuk nörolojisi, genetik, çocuk ve ergen psikiyatrisi-psikolojisi, normal dil gelişimi ve dilde gecikme, özel eğitim, odyoloji, afetlerde fizyoterapi ve ortopedi yaklaşımları içerikli paneller ve konferanslar online olarak gerçekleşti. Kongrenin kapanış gününde ise ailelerin soruları yanıtlandı. Kongrede ‘Dönmüyoruz’ sloganıyla Hatay’da hayata geçirilen çalışmalardan bahsedildi. Ayrıca afet dönemlerinde dikkat edilmesi gereken konu başlıkları tıp profesyonelleri tarafından aktarıldı.
Kongre kapsamında başkanlığını Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ve Prof. Dr. Ahmet Ataş’ın üstlendiği “CP’de Güncel Odyoloji Yaklaşımları” başlıklı panel düzenlendi. Panelde; EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülce Kirazlı “İşitmeye Yardımcı Teknolojiler”, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Tuz ise “CP ve İşitme Kaybı” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Baki Umut Tuğay ve Prof. Dr. Meltem Yazıcı Gülay’ın başkanlığını yaptığı “CP’de Güncel Fizyoterapi Yaklaşımları” panelinde ise EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özden Gökçek “CP’li Çocuklarda Egzersizin Beyin Türevli Nörotrofik Faktör Üzerindeki Etkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı