Dolar 36,4595
Euro 38,2924
Altın 3.432,28
BİST 9.522,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 11°C
Reklam

Obezitede bel çevresine dikkat!

Obezite sıklığı Türkiye’de yüzde 30’un üzerine çıkarken, Avrupa’da obezitenin en fazla görüldüğü ülke oldu. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Bozoğlan, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla önemli bilgiler paylaştı. Bel çevresinin önemli bir kriter olduğunu kaydeden Dr. Bozoğlan, erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm üzerinde olması obezite varlığını gösterdiğini söyledi.

Obezitede bel çevresine dikkat!
25 Şubat 2025 12:58

İSTANBUL (İGFA) – Obezite tanısının hastanın kilosunun, boyunun ve bel çapının ölçülmesi ile konulduğunu ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Bozoğlan, obezite tanısında ve derecelendirmesinde en yaygın kullanılan kriterlerden birinin kişinin boy ve kilosu ile hesaplanan Beden Kitle İndeksi olduğunu kaydetti.

18 yaş üstü yetişkinlerde BKİ’nin 30 kg/m2 üstünde olması obezite olarak tanımlanacağını belirten Dr. Bozoğlan, obeziteyi değerlendirirken kullanılan diğer önemli bir kriterin de bel çevresi olduğuna dikkati çekerek, “Bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerinde olması, abdominal obezite varlığını gösterir” dedi.

Obezitenin genetik, çevresel, davranışsal ve hormonal faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucu ortaya çıktığını dile getiren Uzm. Dr. Hümeyra Bozoğlan, hormonal hastalıkların ve metabolik faktörlerin de obeziteyi tetikleyebildiğini söyledi.

Günümüzde modern yaşamın hayatımıza getirdiği değişikliklerin de katkısıyla obezite görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyleyen Uzm. Dr. Hümeyra Bozoğlan, sadece yetişkinlerde değil, çocukluk ve adolesan dönemlerde de obezitenin daha sık görüldüğünü belirterek, “Tahminlere göre dünya genelinde yetişkin nüfusta obezite görülme sıklığı yüzde 13, fazla kilo görülme sıklığı ise yüzde 39’dur. Buna göre dünya genelinde yaklaşık 650 milyon bireyde obezite bulunduğu tahmin edilmektedir. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de obezite halk sağlığını önemli ölçüde tehdit eden ve sıklığı giderek artan bir sorun haline gelmiştir. Araştırmalar obezite oranının ülkemizde yüzde 30’un üzerine çıktığını ve Avrupa’da obezitenin en fazla görüldüğü ülke konumuna geldiğimizi göstermektedir.” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.