Dolar 35,8929
Euro 37,2830
Altın 3.307,18
BİST 9.827,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 5°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
5°C
Hafif Yağmurlu
Cum 7°C
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 7°C
Reklam

Çiçek Hastalığı Aşısı, Maymun Çiçeğine Karşı da Koruyucu

Prof. Dr. Halil Kurt: “Çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı Yüzde 85’e varan koruma sağlıyor.”

Çiçek Hastalığı Aşısı, Maymun Çiçeğine Karşı da Koruyucu
6 Şubat 2025 12:42

Son dönemde dünya genelinde yayılan maymun çiçeği (Mpox) virüsüne karşı korunmada çiçek hastalığı aşısının etkili olduğu açıklandı.

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Kurt, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85’e varan koruyuculuk sağladığını belirterek, özellikle risk gruplarının aşılanmasının önemine dikkat çekti.

Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına neden olan virüsle aynı aileden geliyor. Bu nedenle, geçmişte çiçek aşısı olan kişilerin maymun çiçeğine karşı da bir miktar koruma sağladığı biliniyor. Prof. Dr. Halil Kurt, “Çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı çapraz koruma sağlıyor. Özellikle 1980 öncesinde çiçek aşısı olanlar, bu virüse karşı daha dirençli. Ancak bu koruma zamanla azalabiliyor. Bu nedenle, yeni nesil aşıların kullanımı da büyük önem taşıyor” dedi.

Yeni Nesil Aşılar Devrede

Prof. Dr. Kurt, günümüzde maymun çiçeğine karşı özel olarak geliştirilen JYNNEOS aşısının da kullanıldığını belirterek, “JYNNEOS aşısı, hem çiçek hem de maymun çiçeği virüsüne karşı etkili. Özellikle risk gruplarına ve temaslı kişilere bu aşıyı öneriyoruz. Aşı, hastalığın şiddetini azaltmada ve yayılmasını önlemede büyük rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Kimler Aşı Olmalı?

Prof. Dr. Halil Kurt, maymun çiçeği aşısına yönelik öncelikli risk grupları arasında sağlık çalışanları, hastalıkla temas riski yüksek olan kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çoklu partnerli cinsel ilişkide bulunanlar olduğunu belirterek maymun çiçeği belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğine dikkat çekti.

Maymun Çiçeği Belirtileri Neler?

Maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve lenf bezlerinde şişlik ile ciltte suçiçeği benzeri döküntüler olduğunu sıralayan Prof. Kurt,   maymun çiçeği virüsüne karşı alınacak önlemlerin önemine  de değinerek, “Aşı, hastalığın kontrol altına alınmasında en etkili yöntem. Bunun yanı sıra, hijyen kurallarına uymak ve riskli temaslardan kaçınmak da büyük önem taşıyor” dedi.

Maymun çiçeği virüsüne karşı korunmada çiçek aşısının etkisi, bilim dünyasında umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı ise maymun çiçeği vakalarını yakından takip ederek, gerekli önlemleri almaya devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.