Türkiye’den öğrenciler, öğretmenler ve eğitim kurumları için ücretsiz çevrimiçi eğitim festivali
19 Kasım’da 50 uluslararası uzman, British Council’ın ELTons İnovasyon Festivali’nde İngilizce öğretimi ve öğreniminin bugününü ve geleceğini tartışacak.
19 Kasım’da İngiltere’nin kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatları kuruluşu British Council tarafından düzenlenen ücretsiz ve çevrimiçi bir festival olan ELTon’s İnovasyon Festivali’ninde (ELTons Festival of Innovation) İngilizce öğretimi ve öğrenimindeki tüm yaklaşımlar tartışılacak. 50 uluslararası uzmanın katılımı ve 20’den fazla canlı yayından oluşan programda , yapay zeka, eğitimde katılım, öğrencilerin duygusal refahı veya eğitim yoluyla kişisel becerilerin geliştirilmesi gibi güncel konular da analiz edilecek.
ELTon’s İnovasyon Festivali’nin ana teması olan inovasyon çerçevesinde gerçekleşecek olan bu etkinlik, dünyanın dört bir yanındaki öğrenci, öğretmen ve eğitim kurumlarına yönelik olup, etkinliğe britishcouncil adresinden ücretsiz kayıt yaptırılabilir.İnsanların daha etkili, daha hızlı ve kendi seçtikleri ortamda öğrenmeleri için fırsatlar yaratılması olarak tanımlanan inovasyon, ELTons İnovasyon Festivali’nin ana temalarından biri olacak ve aynı zamanda teknolojiyle kesişme noktaları ve pedagojiyle arasındaki denge de ele alınacak.
‘İnovasyon mutlaka teknoloji tarafından yönlendirilmemelidir. Teknoloji bir kolaylaştırıcıdır. Öğretim ve değerlendirmeyle ilgili fikir, güçlü bir pedagojik ve değerlendirme bakış açısı sonucunda oluşmalıdır. Fikir önce eğitim ve değerlendirme uzmanlarından gelmeli daha sonra teknoloji tarafından inşa edilmeli ve etkinleştirilmelidir’ diyor British Council Sınav Teknolojileri ve Uygulamasından Sorumlu Direktörü Anthony Nicols.
İnovasyonun önündeki engeller, British Council’ın eğitim festivalinde ele alınacak konulardan bir diğeridir. Bunlar multidisipliner ekiplerin eksikliğinden, yaratıcılık ve hata için ayrılmış alanların var olmamasından, dış paydaşların varlığından veya değişim için katalizör görevi gören engellerden kaynaklanabilmektedir.
Yapay zekanın eğitim ve değerlendirme sistemlerine uygulanması, İngilizce öğretme ve öğrenme deneyiminin kişiselleştirilmesi için sunduğu fırsatlar açısından ELTons İnovasyon Festivali’nde bir başka önemli tartışma konusu olacak.
‘Öğretmenler için yapay zeka kullanımı, öğretim sürecine daha iyi odaklanmak ve öğrencilerine daha iyi çözümler üretmek ve bunları kişiselleştirmek için verileri kullanarak derslere hazırlanmalarına yardımcı olmak adına zaman kazandıran verimli bir alandır. Öğrenciler ve sınava girenler için ise muhtemelen daha çok erişilebilirlik ve öğrenmenin veya sınava girmenin daha uygun fiyatlı olmasıyla açıklanabilir.’ ‘Bu aynı zamanda daha fazla kişiselleştirme ile de ilgilidir, bu nedenle çözümler özellikle bir öğrencinin İngilizce ile ne yapmak istediğine göre uyarlanır’ diyor British Council Global Ürün Geliştirme Direktörü Joanna Pearson,
Kişiselleştirmenin yanı sıra, yapay zeka odaklı kapsayıcılık ve erişilebilirlik, etkinlikte ele alınacak bir diğer konu olacak. İngilizce öğretmenlerine erişimin daha az olduğu yerlerde veya kullanım ile ilgili kaygısı olan kişiler için İngilizce konuşma deneyimlerini kolaylaştıran yapay zeka araçlarının kullanılması umut veriyor, ancak British Council uzmanları dikkatli olunması çağrısında bulunuyor. Teknoloji kullanımı sonlandığında bu tür bir eğitimden geriye ne gibi faydalarının kaldığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda ısrar ediyorlar.
British Council uzmanları, öğrencilerin ve öğretmenlerin yapay zeka ile ne yaptıklarını ve verilerini hangi amaçlarla paylaştıklarını iyi anlamalarının önemli olduğuna dikkat çektiğinden, eğitimde yapay zeka kullanımında iş etiği, şeffaflık ve eşitliğe duyulan ihtiyaç ELTons İnovasyon Festivali’nin bir başka odak noktası olacak. Öğrenimde çeşitlilik de kilit önem taşıyor.
‘Yapay zekanın önyargıları olduğunu biliyoruz ve İngilizce öğretiminde özellikle dikkat etmemiz gereken şey, belirli modellerin veya konuşma biçimlerinin diğer İngilizce yöntemlerine göre nasıl doğrulanabileceğidir. İngilizce konuşulan bir dünyada yaşıyoruz, bu yüzden biri diğerine göre önceliklendirilemez’ diyor British Council Eğitim Teknolojileri ve İnovasyonu Direktörü Dr. Adam Edmett.
ELTons İnovasyon Ödülleri
ELTons İnovasyon Festivali’nden bir gün sonra, 20 Kasım Çarşamba günü, İngilizce dil öğretimi ve öğreniminde yenilikçilik alanında verilen tek uluslararası ödül olan ELTons’un 21. yılı kazananları açıklanacak. Bu yıl Türkiye, ELTons kapsamında verilen ödüllerden biri olan ELTons Üstün Başarı Ödülü’ne iki aday gösterdi. Finalistler ve kazananlar, British Council’ın Londra’daki genel merkezinde düzenlenecek resepsiyonda onurlandırılacak olup kazananlar ayrıca ELTons web sitesinde duyurulacaktır:
ELTons 2024’te Türkiye’den Finalistler
Ders İnovasyonunda Mükemmeliyet (Excellence in Course Innovation) kategorisinde finalist olan The Globals – Macenta Publishing & Digital Solutions, öğrencilere sürdürülebilir kalkınma amaçlarını tanıtan ve onları daha iyi bir dünya için aktivist olmaya teşvik eden özgün bir platform sunmaktadır. The Globals platformu, öğrencilerin küresel sorunların birbiriyle bağlantısını anlamalarını sağlamakta ve çevrenin korunması ile kaynakların gelecek nesiller için sürdürülebilir yönetilmesi konusunda bireysel katkıların önemini kavramalarına yardımcı olmaktadır.
Teknoloji Kullanımında İnovasyon (Innovation in the Use of Technology) kategorisinde finalist olan WEXT.AI – Smart Education (Smart Eğitim Çözümleri San ve Tic. A.Ş), öğretmenlerin kişiye özel İngilizce öğretim materyalleri geliştirmelerine imkan tanıyan ileri düzey bir platformdur. Wext.ai, okuma, dinleme, yazma, kelime bilgisi ve dil bilgisi gibi temel beceri alanlarında içerik oluşturma sürecini hızlandırmakta; özelleştirilebilir okuma anlama soruları oluşturmaktan yazılı ödevlerin otomatik değerlendirmesine kadar çeşitli eğitim teknolojisi araçlarını içermektedir. Bu platform sayesinde, öğretmenler eğitim içeriklerini daha etkili ve ilgi çekici hale getirebilmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı