Dolar 34,4929
Euro 36,4337
Altın 2.955,58
BİST 9.274,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Meme Kanseri Farkındalığı! Erken Tanı İle Güvende Kal

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan, genellikle memede ele gelen kitle, meme cildinde çekinti veya koltuk altında şişlik şikayetleri oluşturan bir kanser türüdür.

Meme Kanseri Farkındalığı! Erken Tanı İle Güvende Kal
7 Kasım 2024 12:40
73

Meme Kanseri Nedir?

 

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan, genellikle memede ele gelen kitle, meme cildinde çekinti veya koltuk altında şişlik şikayetleri oluşturan bir kanser türüdür. Ülkemizde ve Dünyada kadınlarda görülen en sık kanser türü olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Erkeklerde de nadiren görülmektedir.

Farkındalığın Önemi Oldukça Büyük

 

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi ile tam iyileşme oranı yaklaşık %95 düzeyindedir. Bunun en önemli ayağı Sağlık Bakanlığı’nın da yürüttüğü kanser tarama programlarıdır. Bu program doğrultusunda 20 yaşın üzerindeki her kadına düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılması, 40 yaşın üzerinde ise yıllık klinik taramaları ve mamografi tetkiki çok önemlidir. Farkındalık ayı, bireyleri düzenli tarama yapmaya teşvik etmeyi ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlar.

Erken Teşhis ve Tarama Yöntemleri Çok Önemli!

 

Kendi kendine meme muayenesi: Kadınların ayda bir kendi göğüslerini muayene ederek olası kitleleri fark edebilmesi için önemli bir adımdır.
Mamografi: 40 yaş ve üzerindeki kadınların düzenli olarak mamografi çektirmesi önerilir.
Ultrason: Özellikle mamografide yeterli sonuç alınamayan durumlarda ek bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.