Dolar 34,2346
Euro 37,1741
Altın 3.002,81
BİST 8.773,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C

Siber Güvenlik Farkındalık Ayı’na Özel Şirketlerin Güvenliğini Artıracak 6 Öneri

Siber suçluların yeni saldırı yöntemlerine karşı korunmayı ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan Siber Güvenlik Farkındalık Ayı, her yıl Ekim ayında kutlanıyor.

Siber Güvenlik Farkındalık Ayı’na Özel Şirketlerin Güvenliğini Artıracak 6 Öneri
21 Ekim 2024 11:04
81

Siber suçluların yeni saldırı yöntemlerine karşı korunmayı ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan Siber Güvenlik Farkındalık Ayı, her yıl Ekim ayında kutlanıyor. Sürekli yöntem değiştirerek yapılan siber tehditlerin, şirketlerin güvenliklerini tehlikeye attığını ve büyük zararlar verdiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Farkındalık Ayı’na özel kritik siber saldırı trendlerini ve şirketlerin güvenlik açıklarını kapatmasına yönelik önerilerini sıralıyor.

 

Her geçen gün saldırı yöntemlerini geliştiren siber saldırganlara karşı kişi ve şirketlerin bilinçlenmesi için her sene Ekim ayında kutlanan Siber Güvenlik Farkındalık Ayı, dijital dünyada güvenle ilerleyebilmek adına büyük önem taşıyor. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla beraber güvenlik açıkları arayan siber suçlular, bireysel kullanıcılara ve şirketlere önemli ölçüde hasar veriyor. Saldırganların daha fazla kitleye ulaşmak için sürekli yeni yöntemler geliştirdiğini ve bunun için daha organize olduklarını ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Farkındalık Ayı’na özel kritik siber saldırı trendlerini ve şirketlerin güvenlik açıklarını kapatmasına yönelik önerilerini sıralıyor.

 

1. Kötü amaçlı yazılımlara karşı güvenliğinizi artırın. Virüsler, solucanlar ve fidye yazılımları gibi kötü amaçlı yazılımlar hem kuruluşlar hem de bireysel kullanıcılar için önemli bir tehdit oluşturuyor. Kötü amaçlı yazılım tehdidinden korunmak için güçlü bir antivirüs programının kullanılması ve düzenli olarak güncelleme yapılması kritik rol oynuyor. Ayrıca, bilinmeyen kaynaklardan dosya indirmekten kaçınılması ve önemli verilerin düzenli olarak yedeklenmesi, olası bir saldırılara karşı alınması gereken önlemler arasında yer alıyor.

 

2. DDoS ataklarına karşı sistem güvenliğinizi arttırın. DDos atakları, sunucuların tüm hizmetlerinde anlık olarak ciddi bir yoğunluk oluşmasına ve kaynak tüketiminin doruk noktalara çıkmasına neden oluyor. Kuruluşlarda hizmet kesintilerine yol açan bu saldırı türü, maddi kayıplarla yanı sıra itibar kaybına da yol açıyor. Trafiği birden çok sunucuya dağıtmak veya yük dengeleme gibi taktikler uygulamak, DDoS ataklarının etkilerini azaltma konusunda fayda sağlıyor. İçerik sağlama ağları (CDN) ve bulut tabanlı koruma çözümlerinin uygulanması, dağıtım yoluyla meydana gelen aşırı yüklenmelerin önüne geçiyor.

 

3. SQL enjeksiyonu ile veri tabanı güvenliğinizi sağlayın. Siber saldırganların hassas verileri elde etmesine veya çıkarmasına olanak sağlayan SQL enjeksiyon saldırıları, web uygulamalarının güvenlik açıklarından yararlanıyor. İzinsiz erişimi engellemek için giriş doğrulama gibi güvenli uygulamaları kullanarak bu saldırılara karşı önlem alınması kritik rol oynuyor. Ayrıca veri tabanlarının da düzenli olarak güncellemesi gerekiyor.

 

4. Sosyal mühendislikle mücadele için eğitim alınmalı. Sosyal mühendislik, bireylerin psikolojik manipüle yoluyla bilgi edinme veya güvenlik önlemlerini aşma amacıyla yapılan bir saldırı yöntemi. Kuruluşların bu tarz saldırılara maruz kalmamak için çalışanlarına siber saldırganların kullandığı kandırma ve kimlik avı gibi taktiklere yönelik eğitim vermesi, olası felaket senaryolarının önüne geçiyor.

 

5. Kimlik avı saldırılarına karşı tuzağa düşmeyin. Siber saldırganlar tarafından en etkili ve en yaygın yöntem olan kimlik avı saldırıları, aldatıcı mesaj, e-postalar ya da web siteler aracılığıyla kişisel hassas bilgileri ortaya çıkararak ifşalamayı içeriyor. Kuruluşların bilinmeyen e-posta veya mesajlara karşı dikkatli olması ve gelen iletilerde yer alan web sitelerinin güvenirliliğini doğrulaması önem taşıyor. Son olarak çalışanlarını kimlik avı saldırı konusunda eğitilmesi, bu tarz saldırıların önlenmesinde en büyük rolü oynuyor.

 

6. Düzenli güncellemeler ile güvenliğinizi sağlam tutunKuruluşlarda meydana gelen güvenlik açıkları, saldırganların bu zayıflıkları kullanarak sistemlere sızmasına davetiye çıkarıyor. Kuruluşların bilinen siber tehditlere karşı önlem alması için sistemlerinde güncel güvenlik uygulamalarını kullanması gerekiyor. Bu uygulamalar arasında yer alan işletim sistemlerinin ve yazılım uygulamalarının düzenli olarak güncellenmesi, güvenlik açıklarını gidermek için büyük önem taşıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.