Dolar 34,2515
Euro 37,2011
Altın 2.989,19
BİST 8.942,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C

“Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Biyoteknik Yöntemlerin Yaygınlaştırılması Projesi”

Üreticimizi ve ürünlerimizi korumak için hep birlikte çalışacağız.

“Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Biyoteknik Yöntemlerin Yaygınlaştırılması Projesi”
15 Ekim 2024 17:35
66

Üreticimizi ve ürünlerimizi korumak için hep birlikte çalışacağız.

Seferihisar ilçesinde üreticilerle bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen İzmir Valisi Dr. Sayın Süleyman ELBAN, “Üreticimizi ve ürünlerimizi korumak için hep birlikte çalışacağız. Kimyasal yöntemlere başvurmadan önce yapılacak doğa dostu uygulamalarla zararlıyla etkin mücadele edebiliriz. ” dedi. 

Etkinliğin ardından konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ŞAHİN ise: “Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Biyoteknik Mücadeleyi yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz proje ile Selçuk, Seferihisar, Menderes ve Balçova ilçelerinde Akdeniz Meyve Sineğine karşı 264 üreticimize, 6 bin dekar alanda uygulanmak üzere 25 bin biyoteknik kitlesel yakalama tuzağı dağıttık. Bu tuzakların maliyeti için Tarım ve Orman Bakanlığı %25 (935.096 TL), İzmir Valiliği %25 (935.096 TL) destek verdi. Böylece üreticiler, tuzak bedelinin sadece %50’sini ödeyerek girdi maliyetlerini düşürmüş oldu.” dedi.

Bakanlığın verdiği genel desteklerle ilgili de bilgi veren ŞAHİN; “Biyoteknik Mücadele yapan üreticilerimize Bakanlık olarak dekar başına 450 TL destekleme ödemesi yapıyoruz.” Dedi. 

 

Akdeniz meyve sineği; meyvelerin etli kısımlarında beslenen larvalarıyla zarar verir. Bu larvalar, meyvenin yumuşamasına ve çürümesine neden olur; zarara uğrayan meyveler erken sararıp dökülür.

Dünyada 300’den fazla konukçusu olan bu polifag zararlı, Türkiye’de turunçgiller, şeftali, kayısı, trabzon hurması, incir, avokado ve nar gibi önemli meyveleri etkiler. Karantina zararlısı olduğu için bu meyvelerin kalitesiz olması, ihracata engel teşkil eder.

Yüksek üreme kapasitesi ve doğrudan meyveye zarar vermesi nedeniyle, zararlı ile mücadele edilmeden üretim yapmak mümkün değildir. Bu nedenle, 21 ilçede (havalimanı ve limanlar dahil) toplam 83 lokasyonda, Akdeniz Meyve Sineği için feromon tuzaklar kullanılarak düzenli olarak ergin sayımları yapılmakta ve gerekli mücadele ilan edilmektedir. Ayrıca, 10 dijital feromon tuzak ile anlık izleme yapılmaktadır. 

İzmir, Satsuma Mandarini üretiminde 166.774 ton ile Türkiye’de %14’lük bir paya sahip ve dışsatımda önemli bir gelir sağlamaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.