Harezmî Eğitim Modeli Öğretmen Eğitimleri
21. yüzyılın hızlı değişen koşullarına uygun bireyler yetiştirmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Harezmî Eğitim Modeli öğretmen eğitimleri İzmir’de devam ediyor.
21. yüzyılın hızlı değişen koşullarına uygun bireyler yetiştirmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Harezmî Eğitim Modeli öğretmen eğitimleri İzmir’de devam ediyor.
Model, 2023-2024 eğitim öğretim yılının Şubat ayından itibaren 27 ilde pilot olarak belirlenen her kademeden 115 okulda hayata geçirildi. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren ise ülke genelindeki örgün eğitim kurumlarında uygulanmaya başladı.
İzmir’de Harezmî Eğitim Modeli öğretmen eğitimleri, pilot uygulama yapan okullardaki öğretmenlerle deneyim paylaşımı yaparak, okul dışı öğrenme ortamlarına önem vererek gerçekleştirilmesi amacıyla Cumhuriyet Eğitim Müzesi tercih edildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitimlerin ardından, daha önce uygulama yapan öğretmenler, videolar ile süreçteki deneyimlerini Harezmî eğitim modelini sınıflarda uygulayacak olan öğretmenlere aktardılar.
Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Harezmî eğitim atölyelerini yerinde incelemek amacıyla Cumhuriyet Eğitim Müzesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Yelkenci Harezmî modeli eğitim öğretim planlaması ile ilgili öğretmenlerle değerlendirmelerde bulundu. Deneyim paylaşımı atölyesi, öğretmenlerin eğitim öğretim faaliyetlerinde karşılaşacakları durumlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, kasım ayında uygulamaya başlayacak öğretmenler için eğitim planlamaları devam etmektedir. Bu kapsamda Harezmî eğitim modelinin en iyi şekilde uygulanması adına İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğretmen eğitim atölyeleri düzenlenmesi planlanmaktadır.
Harezmî Eğitim Modeli, bilgisayar bilimleri, fen, matematik, sosyal bilimler, sanat ve spor alanlarında disiplinlerarası düşünmeyi teşvik ederek, öğrencilerin sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmesine olanak tanıyacak. Öğrenciler, algoritmik düşünme ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirmek için işbirlikçi Ar-Ge yöntemlerini uygularken; öğretmenler de ilgi alanları ve öğrenme gereksinimlerine odaklanarak yenilikçi öğrenme tasarımları geliştirecek. Bu model ile öğrencilerin teknoloji ve ahlaki değerler ışığında yetişmesi hedeflenmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı