Kemal Sayar: İnsan zorluklarla sınanarak büyür
14. Kocaeli Kitap Fuarı’nda konuşan Psikiyatrist Yazar Kemal Sayar, hayat müfredatının en önemli dersi ölüm ve kalımların olduğunu söyledi
Türkiye’de kitap fuarcılığı alanında örnek gösterilen ve bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı tüm heyecanıyla devam ediyor. Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kendi ışığına yürü” konulu söyleşide okurlarıyla buluşan Psikiyatrist Yazar Kemal Sayar, “İnsan zorluklarla sınanarak büyüyen bir varlık. Her bir zorluğu aştığımızda karakterimiz güçleniyor” dedi.
“HAYATIN EN ÖNEMLİ DERSİ ÖLÜM VE KALIMLARDIR”
Hayat müfredatının en önemli dersinin ölüm ve kalımlar olduğunu söyleyen Sayar, “İnsan asude bir hayatı olsun istiyor. Kazalar belalar bizi hiç bulmasın, sevdiklerimizin üzüntüsünü hiç görmeyelim istiyoruz. Böyle bir şey çok az insanın hayatında var. İnsan zorluklarla sınanarak büyüyen bir varlık. Her bir zorluğu aştığımızda karakterimiz güçleniyor. Onlarla karşılaştıkça biz de kendi kanatlarımızın ne kadar büyüyebileceğini, o kanatlarla nereye kadar uçabileceğimizi, zorluklarla nasıl başarabileceğimizi, içimizdeki kudreti fark ediyoruz. Sınanmadan bilemiyoruz. Tabii buradan bir zorluk kutsaması çıkarmayalım. Ama olduğu zaman da oradan ders çıkarmayı bilmeliyiz” şeklinde konuştu.
“KIRILGANLIĞIMIZ BİZE HAYATI ÖĞRETİR”
Yaşadığımız zorlukların hayatın anlamını kavramamızda bize yardımcı olduğunu anlatan Sayar, “Her basamakta yükseliyorsunuz ve ufku daha iyi görebiliyorsunuz. Tabii, bizi örseleyen o ana hapis kalmamak şartıyla. O anda hapis kalırsak, sürekli bizi üzen hadiseyi tekrar yaşarsak, tutuklu kalıp acılarımızı tekrar edersek o zaman yerimizde sayıyoruz ve geriye doğru gidiyoruz. Yaşamış olduğumuz şeyler, kırılganlığımız bize hayat hakkında çok şey öğretir. Hayat, her şey yıkılsa bile elde kalanlarla yeni bir şey inşa etmektir” ifadelerini kullandı.
“KÖTÜ SÖZ DÜNYAYI ÇİRKİNLEŞTİRİYOR”
Sayar, kem sözün müptelası olmanın dünyayı çirkinleştirdiğini vurguladı. Büyüklerin ağızlarından çıkan her söze çok dikkat ettiğini anlatan Sayar, “Kötü söz cisim kazanır ve gerçekleşir. Çok kötüyü konuşmak biraz da kötüyü çağırmaktır. Tabii gördüğümüz kötüyü eleştirelim daha iyi olması için gayret edelim ama hayatlarımızı kötü söz ve başkalarının kötülüğü üzerine kurmayalım. Bu şekilde yaptığımızda dünyayı yaşanılmaz bir yer olarak algılayarak, insanları düşman olarak adlandırıyoruz. İnsanlara güvenelim. Güven bir toplumun tutkalıdır. Bir toplumda güven arttıkça o toplum birbirine daha bağlı hale gelir. Yanlış yapan insana ikinci defa şans verelim demiyorum ama her insanı kötülük timsali bir varlık olarak algılamayalım. Dünyamızı güzelleştirelim. Güzelliği görebilecek şekilde zihnimizi geliştirelim. Çünkü biz güzeli fark ettikçe dünya da güzelleşiyor” değerlendirmesinde bulundu. Sayar’a konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’nin tanıtımı için hazırlamış olduğu Havadan Fotoğraflarla Kocaeli adlı kitap hediye edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı