e-ticaret büyüyor, depolama ihtiyacı artırıyor
Dijital dönüşümle birlikte hızla büyüyen e-ticaret sektörü, lojistik ve depolama hizmetlerine olan talebi olağanüstü bir seviyeye taşıdı.
Dünya çapında artan ticaret hacmi, ürün çeşitliliği ve tedarik zinciri yönetimindeki gelişmeler, depolama alanlarına olan talebi her geçen gün artırıyor. 2030 yılına kadar dünya çapında depolama sektörünün 1.6 trilyon dolara ulaşacağı açıklanırken, bunun yarısının fulfillment’a da destek verecek olan platform tabanlı iş modellerinin olacağı kaydediliyor.
Dijital dönüşümle birlikte hızla büyüyen e-ticaret sektörü, lojistik ve depolama hizmetlerine olan talebi olağanüstü bir seviyeye taşıdı. 2024 yılı itibariyle dünya e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %8.8 büyüyerek, 6,3 trilyon doları geçecek. Çin’de perakende ticaretinin %47’sini, ABD’de %15,8’ini artık e-ticaret oluşturuyor. Çin’de e-ticarette 3 trilyon dolar, ABD’de 1 trilyon dolar harcanıyor.PLATFORM TABANLI DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİ ÖNEM KAZANIYOR
E-ticaretin yükselen yıldızının “platform tabanlı depolama çözümleri” olacağının altını çizen sektör firması kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Dr. Akın Arslan, “Dijitalleşen dünyanın getirdiği yeni iş modelleri, depolama sektörünü de büyük ölçüde dönüştürüyor. Artık şirketler, geleneksel depo yönetimi yerine, esnek ve verimli platform tabanlı çözümleri tercih ediyorlar. Bu alandaki büyümenin itici gücünü ise, müşteriye yakın mikro depolamaya ve anlık kapasite yönetimine imkan veren, dijital platform-tabanlı yeni nesil depolama çözümleri oluşturacak” dedi.
10 YIL İÇİNDE DEPOLAMA YERİ İHTİYAÇLARI İKİYE KATLANACAK
Dünya genelinde depo alanlarına olan ihtiyacın son 10 yılda %50’den fazla arttığını anlatan Dr. Akın Arslan, gelecek 10 yıl içinde depolama yeri ihtiyacının ikiye katlayacağını belirtti.
E-ticaret sektöründeki hızlı büyümenin depolama sektöründeki iş modellerini şekillendireceğini belirten Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Sektörün önde gelen gayrimenkul geliştirme şirketlerinin araştırmalarına göre, küresel depolama kapasitesi (Çin hariç), üreticilerin kendi yönetimlerindeki depolar dahil 500 milyon m2 civarında tahmin ediliyor. Çin’deki durum konusunda net bilgi olmamakla birlikte, dünyanın en büyük fabrikası konumunda olan Çin’de, 700 milyon m2 üzeri bir depolama kapasitenin var olabileceği tahmin ediliyor. Örneğin, sadece Prologis, GLP ve Amazon gibi global grupların yönetimindeki depolama alanı 200 milyon m2’nin üzerindedir. E-ticaretteki büyüme ile birlikte bu kapasitenin gelecek 10 yılda 2 katına çıkması bekleniyor. Bu kapasite artışının yaklaşık 100 milyon m2’nin kısmı, tıpkı Getir iş modelinin gizli mağazaları (Dark store) gibi son kilometre depolamayı destekleyecek, çoğunlukla e-ticaret pazaryeri satıcılarına ve perakendecilere fulfillment ve iade yönetimi dahil butik hizmet verecek, şehrin içindeki uygun alanlarda 250m2 ile 1.000 m2 arasında büyüklüğe sahip olacak ve dijital depolama platformları üzerinden entegre hizmet verebilecek yeni nesil mikro depolar olacak. E-ticaretteki büyüme, tüketici talepleri ve hızlı teslimat baskıları, son kilometre depolamayı ve iş modellerini şekillendirecektir.” diye konuştu.