Dolar 34,4818
Euro 36,2436
Altın 2.959,84
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

CHP’li Sarıbal’dan ‘zeytine ve çiftçiye sahip çıkalım’ mesajı

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, zeytin üretiminde Türkiye veriminin yüzde 10’unu karşılayan, sofralık zeytinde ise yıllara göre değişen düzeyde yüksek verim sağlayan Bursa’dan merkezi hükümet ve Tarım Bakanlığı’nın yanı sıra piyasa beklentileri ile önerilerini dile getirdi.

CHP’li Sarıbal’dan ‘zeytine ve çiftçiye sahip çıkalım’ mesajı
26 Eylül 2024 17:50
327

BURSA (İGFA) – Zeytin üreticilerinin sesi olarak Bursa’dan merkezi hükümete seslenen CHP Bursa Milletvekili Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, bölgede zeytin alanında belirleyici ve etkin olan Marmarabirlik ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin güçlerini kullanarak fiyatları maliyet ve refah payı gözeterek, enflasyonu gözardı etmeden belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Bursa’nın Gemlik ilçesinde zeytin üreticileri ve partililerle birlikte basın açıklaması düzenleyen Milletvekili Sarıbal, piyasadaki fiyat belirsizliğinin hızla giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Zeytin alımında Marmarabirlik ve diğer kurumların 180 adet/kg ile 230 adet/kg için kota uygulanmaması gerektiğinin altını çizen Sarıbal, “Yağlık ürün alımları kota dışı tutulmalı ve kısıtlama getirilmemelidir. 230 ile 300 barem için fiyat yüksek belirlenmelidir çünkü bu barem, ağırlıklı ortalamayı belirleyen ürün baremi olduğu için çiftçinin gelirinde önemli rol oynamaktadır. Piyasadaki tüm alıcılar, ekonomik koşulları, çiftçinin girdi maliyetlerini ve verimli yılı göz önünde bulundurarak çiftçinin ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde fiyatlandırma yapmalıdır. Zeytin hasat sezonunun çiftçimize, halkımıza, ülkemize yararlar getirmesini bereketli olmasını diliyoruz” dedi.

Açıklamasında merkezi hükümetten ve Tarım Bakanlığı’ndan beklentilerini de sıralayan CHP’li Orhan Sarıbal, tane desteğinin 5 yıl boyunca 15 kuruştan 20 kuruşa çıkarılması yetersiz kaldığına dikkati çekerek, “Hızla daha yüksek bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Zeytinyağı desteğinin ise 7 yıldır kilogram başına 80 kuruştan 1 TL’ye çıkarılması da yeterli olmamıştır ve daha gerçekçi bir seviyeye yükseltilmesi beklenmektedir” dedi.

“İhracatta kaybedilen pazarın geri kazanılması için kota, yasak ve kısıtlamaların yeniden gündeme getirilmemesi; yurtdışı pazarına güven veren söylem ve politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir” önerisini sunan Sarıbal, “Dış ticarette kaybedilen rekabet gücünü yeniden sağlamak için zeytinyağı ihracatçılarına özel teşvikler sağlanmalıdır. Zeytin ve zeytinyağı alım-satımını yapan kurum, kuruluş ve işletmelere 1 yıl düşük faizli kredi sağlanmalıdır. Bakanlık, zeytin ve zeytinyağının önemini ve değerini kavratacak eğitim, reklam ve kültürel yöntemler uygulayarak başta okullar olmak üzere tüm kamu kurumlarında zeytin ve zeytinyağı tüketimini teşvik etmelidir, özendirmelidir” çağrısında bulundu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.