Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Reklam

Gölge BT’ye sahip şirketlerin %65’i veri kaybı yaşıyor.

SaaS uygulamalarının ve çözümlerinin yükselişi, çalışma şekillerinde devrim yarattı.

Gölge BT’ye sahip şirketlerin %65’i veri kaybı yaşıyor.
10 Eylül 2024 13:38
70

SaaS uygulamalarının ve çözümlerinin yükselişi, çalışma şekillerinde devrim yarattı. Ancak gölge BT ve gölge SaaS olarak bilinen bu araçların izinsiz kullanımı, kurumsal ağlar için önemli bir risk oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bu uygulamalarla ilişkili en büyük risklerin %65’inin veri kaybı, %62’sinin görünürlük ve kontrol eksikliği, %52’sinin ise veri ihlalleri ile ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Ankete katılan her on şirketten biri, BT ekiplerinin izni olmadan araçların kullanılmasının veri ihlaline yol açtığından şüpheleniyor. Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard® Technologies’in Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, gölge BT ve gölge SaaS’ın oluşturduğu 4 büyük riski açıklıyor. 

 

İş gücünün çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan SaaS çözümleri, farklı sektörlerdeki birçok firmanın teknoloji altyapısını dönüştürerek iş süreçlerini optimize etmesine olanak tanıyor. Ancak “gölge BT” ve “gölge SaaS” olarak bilinen izinsiz SaaS kullanımları, kurumsal BT yapıları üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Çalışanlar, iş süreçlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde yürütebilmek amacıyla, kurumun resmi yazılım politikalarını ve BT güvenlik standartlarını devre dışı bırakarak SaaS uygulamaları kullanabiliyor. Bu uygulamalar, BT ekiplerinin bilgisi dışında çalıştığı için “gölge” olarak adlandırılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bu uygulamalarla ilişkili en büyük risklerin %65’inin veri kaybı, %62’sinin görünürlük ve kontrol eksikliği, %52’sinin ise veri ihlalleri ile ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard® Technologies’in Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, gölge BT ve gölge SaaS’ın oluşturduğu 4 büyük riski açıklıyor.

 

1. Veri ihlalleri ve hesap ele geçirmeleri: Şirket güvenlik politikalarına tabi olmadıkları için, onaylanmamış uygulamalar siber suçluların hassas bilgilere erişmek için istismar ettiği güvenlik açıkları içerebilir. Bu araçları kullanan çalışanlar ayrıca hassas verileri istemeden paylaşabilir veya sosyal mühendislik saldırılarına maruz kalabilir, bu da veri ihlallerini ve hesap ele geçirmelerini kolaylaştırır. 

 

2. Gölge BT’nin doğasında var olan kontrol eksikliği nedeniyle sistemlere kötü amaçlı kodların girilmesi: Bu durum, kasıtlı eylemler ve dikkatsizlikler sonucu ortaya çıkıyor ve şirketlerin fidye yazılımı saldırılarına karşı duyarlılığını artırıyor. 

 

3. Giderilemeyen güvenlik açıkları: Yetkisiz yazılım kullanırlarsa, kuruluşlar sistemleri üzerindeki kontrolü kaybedebilir ve bu da güvenlik yamalarının zamanında uygulanmasını zorlaştırır. Bu durum siber saldırılara karşı savunmasızlığı artırır.  

 

4. Mevzuata aykırılık: Düzenlenen kuruluşlar gölge BT konusunda son derece dikkatli olmalıdır. Onaylanmamış BT faaliyetleri, düzenleyici uyumsuzluğa yol açabilir, bir şirketin itibarını riske atabilir ve onu yasal yaptırımlara maruz bırakabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.