Dolar 34,4868
Euro 36,2376
Altın 2.961,79
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu

Tatilde turist ishali, grip, hepatit A, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu, keyifli başlayan tatilin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemli bilgiler verdi.

Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu
13 Haziran 2024 16:54 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2024 17:17
170

İSTANBUL (İGFA) – Seyahate çıkacak kişinin; alerji, diyabet, kalp veya kanser gibi rahatsızlıkları varsa düzenli kullanması gereken ilaçları yanına alınmasının unutulmaması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu, ishalden korunmak için eller sıkça yıkanmalı ve kapalı şişelerdeki suların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buz içeren içeceklerden uzak durulmalı. Ambalajı olmayan yiyecekler hijyen bakımından güvenilir olmadığı için tercih edilmemeli. Deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveler, soslar ve salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı” dedi.

Hamileler için en uygun seyahat aralığı 3-6 ay arası olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Sakaoğlu, “Anne adayları; kayak, dalış, su kayağı gibi sporlardan uzak durmalı. Hamileler ve emziren kadınlar her ilacı rahatlıkla kullanamayacakları için ilaç seçiminde dikkatli olunmalı. Güvenli olmayan yerlerde dövme, akupunktur ve piercing yaptırmak Hepatit B, C, AIDS gibi kanla bulaşan hastalıkların görülme oranını artırabilir. Bu işlemler yaptırılacaksa iğnelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli. Araç tutması ve jet lag de seyahat kalitesini azaltabilir. Araç tutması olan kişiler yolculuk öncesinde ilaç alarak bu durumu önleyebilir. Yurt dışı tatillerinde lokasyona göre gerekli aşılar yaptırılmalı. Akla gelen en sık enfeksiyonlar; turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre, griptir. Aşı seçimi; seyahat edilecek ülke, kişinin bağışıklık durumu, daha önce yapılmış aşıları, eğer oluşursa enfeksiyonun ciddiyeti ve aşının yan etkileri göz önünde bulundurularak yapılır. Uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizliğe bağlı bacaklarda pıhtılaşma, yaygın görülen bir sorundur. Özellikle yaşlı, kalp veya şeker hastası kişilerde bu duruma sıklıkla rastlanır ve bu kişilere de pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar verilir. Cinsel temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalı ancak bu yöntemle bile yüzde 3-5 oranında risk olduğu unutulmamalı” önerilerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.